söndag 15 maj 2011

Löpare kan själva, eller?

Jag kan inte hålla mig ifrån mina VFF. Skogen kom jag aldrig till igår, men det blev i alla fall en mil på mitt favoritberg.

Medan jag sprang så funderade jag lite över vad jag höll på med. För ett drygt halvår sedan fick jag veta av min naprapat att jag har nersjunkna främre fotvalv, och det ledde i sin tur till Mortons tå, något som gick att behandla och numera känner jag ingenting av det. Men fotvalven är som de är, nersjunkna. Naprapaten tyckte att jag borde ha inlägg, och efter lite funderande fram och tillbaka bestämde jag mig för att prova. Efter att jag vant mig vid inläggen använder jag dem i stort sett på varje pass numera. I orienteringsskorna får de inte plats, så där är det rätt naturligt att låta bli dem. Mina Saucony A3 är också lite för små för att få plats med inläggen, men jag har inte sprungit med dem på evigheter eftersom de inte är nåt vidare på de grusiga eller skogiga underlag som jag helst av allt springer på. Och jag kan inte dra någon annan slutsats än att de funkar, eller att de i alla fall inte gör så att jag får ont igen.

Men nu plötsligt har jag alltså fått för mig att det är helt okej att springa distans näst intill barfota, utan inläggens stöd till fotvalvet. Vad hände, liksom?

Och det är inte bara jag som får diagnoser och lösningar serverade av diverse sjukvårdsutbildade personer och som sedan bestämmer mig för att skita fullständigt i deras expertis och gå på min egen känsla och vad jag tror är bäst. Jag har vänner med löparknä som blivit ordinerade alternativ träning och att ta det lugnt med löpningen (observera, alltså inte total löpvila, men heller inga ultrapass) och som gör precis tvärtom - springer av bara fan. Med följden att knät ballar ur totalt och de inte kan springa över huvud taget på evigheter. Andra vägrar gå till ortopeden eller någon annan läkare trots att fötterna gör ont i varje steg eftersom de inte tror att läkaren kommer säga något smart ändå. I vilka andra sammanhang skulle vi göra så? Känner man en knöl i bröstet går man väl och kollar upp den, och säger läkaren att det är en cellförändring som man måste operera bort så gör man väl det?

Jag är inte heller särskilt glad i de där vilolösningarna som sjukvården strör omkring sig när de förstår att ens skador har uppkommit av löpning. Jag tycker att de precis som i alla andra sammanhang borde utgå från individen - älskar jag löpning kommer jag fortsätta vilja springa och då är det tammetusan läkarens uppgift att hitta ett sätt för mig att kunna göra det. Det kanske är det slentrianmässiga i diagnoserna och botemedlen som gör att det känns svårt att ta på allvar och svårt att följa läkarnas rekommendationer?

Eller är vi bara korkade när vi struntar i vad de säger och istället kör på vår egen mer eller mindre belagda teori om vad som är bäst för oss själva och vår kropp?

Det ösregnade för övrigt under gårdagens pass. Och åskade. Ett av mina favoritlöpväder!

4 kommentarer:

  1. hmm... jag tror det är det slentrianmässiga, och att "sjukvårdare" som inte har insikt i just den sport vi utövar faktiskt rätt ofta ger fel "vård". har man ont i ögonen gör man bäst i att gå till en ögonläkare, inte till en allmänspecialist. känns som om allmänspecialisten kan ge allmänlösningar, dvs inte specialutformade lösningar till just mig. och inom idrotter är det väl just specialarna som behövs... ? och så är det ju si och så med det vetenskapliga när det gäller idrottsliga grejer ibland.

    SvaraRadera
  2. Det är helt sant! Jag vet inte varför man ignorerar denna yrkeskår. Kanske är det på grund av att man är rädd för sanningen. Man vill inte höra att man måste vila i två månader. Än så länge har det fungerat för mig att ignorera smärta och köra på som inget har hänt. Men jag ser inte fram emot den dagen då det inte kommer att fungera...

    Anyways! Underbart att du fått på dig dina VFF! Jag ser dig framför mig när du flyger fram i dessa skor! Visst är det bara FÖR underbart :)

    SvaraRadera
  3. kanske är vi så envisa för att det inte är någon "livsfarlig" åkomma att ha ont i t.ex knä och fötter?
    Läakre är ju inga allvetande gudar och de både ska och bör ifrågasättas många gånger. Just nu pågår en serie i SvD om just misstag som begåtts.
    Enl. alla läkare jag träffat så "borde" jag inte kunna springa med mina fötter. Ändå gör jag det. :-)

    SvaraRadera
  4. Sara: Fram med fler idrottsläkare eller ännu mer specialiserade läkare alltså! :)

    John: Det känns som värsta vågspelet det där, man ignorerar och hoppas att det funkar ändå. Och så funkar det tills det inte gör det längre, och då kan man få sjukt ont. Men jag hoppas att det löser sig med dina knäveck! Och det är verkligen underbart att springa med VFF! Så lätt och fritt!

    Ingmarie: Det tror jag också. Men samtidigt så är det ju inte så roligt när man börjar tänka på att även om det inte är livshotande att pajja ett knä eller en fot så kanske det kan gå så illa att man faktiskt inte kan gå som vanligt eller åtminstone inte springa som vanligt. Även om man inte dör av det så är det ju inte ett drömscenario direkt. Men visst ska man ifrågasätta! Jag tror att en viss skepsis alltid är sund inom de flesta områden, men samtidigt finns det ju en gräns för när man bara är dum som istället går på sin egen ovetenskapliga linje. Frågan är bara var den gränsen går.

    SvaraRadera