onsdag 11 januari 2012

Actics samarbete med En svensk klassiker: VasaCirkel

Jag tränar på Actic här i Halmstad. Egentligen är jag en ganska lat gymbesökare. Jag bytte gymkedja när jag flyttade till en ny lägenhet för ett par år sedan, för den nya lägenheten låg ungefär femton utfallssteg från det hära Acticgymmet. Mer än så låg inte bakom mitt val. Jo, att det hör en simhall till gymmet, det är grymt.

Men från och till ångrar jag mitt val. Som när jag inte hittar spinninginstruktörer jag gillar. Jag har liksom inte råd att prova runt, att skaffa kort på flera ställen eller att gå och träna en gång här och där till överpris. Även om jag vet att Form, Träningskompaniet och Friskis har Skiergs, nåt som jag är sjukt sugen på att testa, så väljer jag hellre att tjata på mitt eget gym att de ska skaffa såna maskiner än att prova att träna någon annanstans. Och just i den frågan verkar det som att platschefen lyssnar på mig (och ett gäng andra som också verkar ha frågat efter stakningsmaskinen) - förmodligen kommer vi få ett par maskiner inom en snar framtid.

Och konstigt vore det väl annars, nu när Actic dragit igång ett samarbete med En svensk klassisker och säger att de vill satsa på styrketräning specifik för varje gren i Klassikern. Just nu är det Vasaloppet som står i fokus. Det syns framför allt genom att det på utvalda gym finns en särskild cirkelklass som utger sig för att vara inriktad på Vasaloppet - VasaCirkel.

Den här klassen provade jag idag. Det var min första cirkelklass någonsin, och jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, förutom det mest uppenbara - att vi kommer jobba i stationer i högt tempo.

Och jag konstaterade två saker:

1. Var nånstans var de grenspecifika övningarna?
2. Jag är  alldeles för ohurtig för cirkelklasser.

Vi körde en blandad kompott av massa skuttande och lagom ociviliserade övningar i alldeles för kort tid (40 sekunder arbete, 20 sekunder vila/förflyttning) i två varv. Det tog typ tjugo minuter. Sen var det nån slags final med massa springande fram och tillbaka i olika varianter. Efter knappt femtio minuter var det hela över - trots att klassen skulle vara i femtiofem.

Jag kände mig mest förvirrad och lite oförstående. Varför så kort arbetstid? Och varför skulle vi skutta runt så mycket? Det kändes som att förflyttas femton år bakåt i tiden och högstadiejympa all over again. Det var dessutom väldigt lite corestyrka, något som jag påpekade för instruktören.

Men jag gillar verkligen tanken på skidåkarträning, så jag tänker ge det hela en chans till nästa vecka. Kanske hamnade jag bara i chock av att det var en helt ny form av träning för mig.

5 kommentarer:

 1. Var tränar du Yoga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också på Actic. Det känns inte helt optimalt med gymyoga egentligen, men vad jag vet finns det ingen yogastudio i stan. Jag har testat att köra hemma också, men det är väldigt svårt att fokusera då tycker jag.

   Radera
 2. På cirkelfys är ju 40 s rätt lång arbetstid skulle jag vilja säga. På mitt gym kör vi liknade och jag håller på att avlida.

  Det som är bra med cirkelträning är ju också att man kan anpassa själv hur hårt man vill köra. Om du inte lyckas bli trött under 40s arbete så är du antagligen jävligt vältränad eller så tar du inte ut dig tillräckligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är nog det sistnämnda isåfall. :) Och det tror jag mest handlade om att jag tyckte att det var en konstig träningsform, eller obekväm eftersom det var så nytt. Men hur ser relationen arbete/vila ut när du tränar? Jag tycker att 40/20 är väl lång vila.

   Radera
 3. Haha... det gäller ju att köra järnet under dessa 40 s också!

  20 s är kanske lite i längsta laget... Jag tror mitt gym snarare kör 30/10 och alltid två omgångar av samma övning. Alltså tex armhävningar i 30s vila 10s sen armhävningar igen 30s innan man byter till nästa station. Kanske något att påpeka för passledaren? :)

  SvaraRadera