söndag 18 december 2011

Världens svagaste rumpa

Naprapat-Gabriel som jag träffade i torsdags tryckte och drog lite i mina ben och konstaterade att jag har världens svagaste rumpa. Eller nä, riktigt så sa han inte. Men han sa att mina höfter och mitt säte måste bli starkare, särskilt på högersidan. Sen plockade han fram pilatesbollen och sa åt mig att göra enbensknäböj med bollen mellan väggen och min rygg. Jag klarade en och en halv på mitt högerben. Gabriel tittade på mig med bekymrad blick och sa att om jag hade varit en nybörjarlöpare hade han inte släppt ut mig i löparspåret förrän jag klarade av minst tio, helst femton. Jag skyllde på att jag var trött som en gnu efter att ha klivit upp fyra på morgonen och sen jobbat röven av mig hela dagen. Plus att jag har sovit riktigt uselt överhuvudtaget senaste veckan. Dålig ursäkt, jag vet. Men till mitt försvar kan jag säga att igår fixade jag tio stycken på samma ben när jag var lite mer utvilad. Så det så!

Hur som helst. Min plan framöver ser ut som följer:

- 30 djupa knäböj med pilatesboll mot ryggen
- 30 "sidförflyttningar", det vill säga, ner i nittio grader i knäna i typ en knäböj, sen flyttar man överkroppen åt sidan till man har höften och knät i en rak linje, sen över till andra sidan och så vidare. Det ska kännas i utsida höft.
- 15 (eller så många jag klarar av) enbensknäböj per ben med bollen mot ryggen
- 30 sidgång med gummiband runt fotlederna - man går som en krabba typ och är noga med att både ta ut steget och hålla emot när man flyttar ihop fötterna.
- 15 "höftlyft" per ben. Stå med sidan mot en vägg. Lyft upp benet närmast väggen i nittio grader. Slappna av i höften och liksom "tappa höften" utåt. Lyft sedan upp höften igen.

Allt ska göras så ofta jag kan, men minst tre gånger i veckan. Jag tänker mig att varje dag är en bra grej. Annars blir det som när jag tänker att jag ska yoga. Säger jag två gånger i veckan så går det alltid att skjuta upp "för att jag inte hiner/orkar/har lust" och sen står man där på söndagen och har inte gjort en enda gång.

Och så ska jag inte springa förrän på den traditionella julaftonsjoggen. Gör det ont i knähelvetet då så är det bara att rehabba vidare. Och rulla på min rulle.

Balans är inte min bästa gren...
...och därför kommer jag inte särskilt djupt i enbensknäböjen. Men jag jobbar på det!

7 kommentarer:

 1. Åh herregud, det där hade jag garanterat behövt öva på också! :-P

  SvaraRadera
 2. Det låter logiskt, har du klivit upp tidigt och jobbat röven av dig så kan den ju inte samtidigt vara kvar och vara stark sen efteråt.

  Naprarapprapapapater får alltså titta och klämma på tjejers rumpor. Och dessutom komma med ... hmmmm ... inte fullt så uppskattande kommentarer. Och överlever.
  Intressant.

  SvaraRadera
 3. Det låter logiskt, har du klivit upp tidigt och jobbat röven av dig så kan den ju inte samtidigt vara kvar och vara stark sen efteråt.

  Naprarapprapapapater får alltså titta och klämma på tjejers rumpor. Och dessutom komma med ... hmmmm ... inte fullt så uppskattande kommentarer. Och överlever.
  Intressant.

  SvaraRadera
 4. Västgötskan: Haha, precis så tänkte jag när han plockade fram pilatesbollen. De dära enbensknäböjen är ett ständigt dåligt samvete hos mig.

  Zäta: Nu ska vi hålla isär äpplen och päron här: det är en himla skillnad på att säga att nån har tjock rumpa och att nån har svag rumpa ska jag säga dig! Och Gabriel var av den mer belevade sorten och klämde inte det minsta på någon rumpa. :)

  SvaraRadera
 5. ujujuj, där hade jag redan börjat rodna men äpplen och päron är helt okej att hålla isär när vi pratar rumpa :D
  I n t e klämma alltså, då är det nog inte naprapat jag ska bli heller när jag blir stor.

  Annars är väl vanliga, gamla hederliga djupa knäböj att rekommendera också?
  http://www.youtube.com/watch?v=9qbBsn7IbPU&feature=relmfu

  http://www.youtube.com/watch?v=yha2XAc2qu8&feature=related

  SvaraRadera
 6. Du har ingen Powerplate i din närhet? Tror Ingmarie hade kunnat sätta ihop ett bra program till dig och den där maskinen kommer verkligen åt på alla jobbiga ställen.
  Har själv kört Powerplate minst 1gång/vecka nu i ett år och vill inte vara utan den. Den gör mig stark djupt in på något sätt...

  SvaraRadera