onsdag 1 februari 2012

Mycket har hänt sedan januari 2010

Igår nåddes jag av beskedet att ett av mina favoritspår från min första säsong som skidåkare har dragits upp igen. Det handlar om ideella krafter som spårat upp en numera före detta golfbana som heter Bäckavattnet och som ligger en knapp kvarts bilresa från Halmstad. Som jag mindes det var det ett lagom kuperat spår med ett par läskiga nerförsbackar och åtminstone två bra backar att diagonala uppför. Kul med lite variation efter all stakträning på senaste tiden, tänkte jag och packade in Johan och skidorna i bilen och stack iväg.

Men tänk vad mycket som händer på två år.

Det som för två år sedan var en monumental uppförsbacke upp till utslagsplatsen för hål tio som direkt följdes av en sjukt läskig nerförsbacke ner mot transportstigen bort mot hål elva är idag en måttligt utmanande uppförslutning som följs av en vilsam nerförslutning där man kan vila överkroppen lite.

Och det som för två år sedan var en liten backe jag hade som mål att staka uppför varje varv var idag mest ett gupp.

Och när jag ändå är inne på förändringar. Jag trillar ju som bekant fortfarande till höger och vänster, men det har jag slutat skylla på dålig balans och hänvisar istället till ett virrigt huvud som ibland far iväg på tankeutflykter och då glömmer jag bort att hålla reda på skidspetsarna. För faktum är att min balans på skidorna är hästlängder bättre i år bara jämfört med förra året. Det är med en helt annan säkerhet jag trampar runt kurvorna eller parerar trasiga spår. Sen kanske jag ser vilse och vinglig ut, men jag känner mig trygg och vet vad jag gör, och det är värt en hel del.

Så, sammanfattningsvis: Det går bra nu.

Här var jag igår. Hallands nyaste konstsnöspår, i Hylte. Lite barnsjukdomar lider anläggningen av, och hittills har de fått till 800 meter under denna deras första vinter. Jag lät bli konstsnön den här gången och stakade runt på natursnö på ett gäng fotbollsplaner. Det gick bra det också.

3 kommentarer:

 1. Jag åkte på Vindrarps spår i Våxtorp i helgen och de var bra! Hoppas att kunna åka till helgen igen för att kunna träna balansen, tekniken o modet att våga åka utför. Där är jag så mesig!! Har du bra tips?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att de spårat i Våxtorp! Antar att det är golfbanan? Kanske ett alternativ att prova på fredag när jag har tid att åka nästa gång. :)

   Jag har faktiskt inga bättre tips än att åka så mycket utför som du vågar och kan. Jag lärde mig rätt mycket utförsåkning och att våga under mina seedningslopp i Ulricehamn förra säsongen, för där var det inte ett alternativ att mesa. Då hade jag blivit överkörd. Jag var tvungen att kasta mig ut nerför backarna, och jag överlevde. Även om det var sjukt läskigt i stunden så blev jag så jäkla stolt och nöjd med mig själv när jag klarade det!

   Det kan hjälpa att öva balans i största allmänhet förstås. Blir du stabilare i åkningen generellt så hjälper det ju även nerför. Jag tänker tex på diagonalåkning utan stavar och sånt. Sen tänker jag att balansövningar på gymmet som syftar till att göra dig lika stark i båda sidorna av kroppen också är bra. Utfall, enbensknäböj etc. Och att stå på balansplatta så ofta du kan! Det stärker fotleder och grejer.

   kram!

   Radera
 2. Vad härligt att få uppleva det sådär konkret, att verkligen kunna MÄRKA skillnaderna klart och tydligt. Måste ju vara en härlig boost för självförtroendet! Fint jobbat! =)

  SvaraRadera