måndag 21 mars 2011

Stoppa pressarna! En jätte"nyhet"!

I januari-februari någon gång fick jag ett nervöst infall och började äta extra c- och b-vitamin för att jag out of the blue fick för mig att det skulle hålla mig frisk till Vasaloppet. Jag brydde mig inte om att kolla upp om det var sant eller inte, och nu i efterhand kan jag bara konstatera att jag höll mig frisk. Om vitamintillskotten hade någon som helst betydelse kommer jag aldrig få veta, och i ärlighetens namn tror jag att de hade marginell betydelse, eller nä, snarare ingen betydelse.

Jag gillar inte kosttillskott. Om jag måste välja mellan mat och inte mat när jag ska ha i mig näring så väljer jag helst av allt mat. Och nu visar det sig att när Livsmedelsverket kollat innehållet i över fyrtio olika tillskott (framför allt bantningspreparat och prestationshöjande medel) så innehåller de flesta hälsofarliga substanser. Men ärligt talat, för mig känns det inte jättenytt att det inte är superbra att trycka i sig tillskott när det finns mat. Men det kanske bara är jag.

5 kommentarer:

 1. Håller med. Det finns få skäl til att ta extra kosttillskott om man äter näringsrikt. Ett av de få undantagen är väl kanske D-vitamin (som jag tror ger dig bättre effekt än B/C-vitamin) under vintern innan solen återigen börjar ge oss D-vitamin, vilket sker ungefär i maj.

  SvaraRadera
 2. Ja, du vet ju hurdan jag är... Inget kan ersätta maten! Fast när en studie genomförs av Livsmedelsverket tänds en varningslampa hos mig också. Förmodligen genomför de testet för att människor skall äta mer av industritillverkad mat med alla dess biverkningar. Livsmedelsverket har garanterat ihop det med läkemedelsindustrin. Jag är helt säker på detta.

  De har hela tiden varit starka motståndare till Mats-Eric Nilsson som vill få bort alla artificiella ämnen i maten. De är motståndare till LCHF och gud vet vad. Allt som är bra för svenskarna verkar LV vara motståndare till. Detta gör mig vansinnig.

  Det enda man kan göra är att använda sin egen hjärna och äta så naturligt som möjligt. Bra att du och jag hoppar över tillskotten i alla fall :)

  SvaraRadera
 3. Gunnar: Jag var hos en homeopat en gång för några år sedan bara för att se vad det var för en filur. Han yrade massor om energier, men annars var lösningen på det mesta (typ den damp som han påstod att jag led av) en burk d-vitamintabletter. Han var förstås lätt galen, men jag kan köpa argumentet med d-vitamin ändå, för vi lever ju i ett rätt solfattigt land. :)

  John: Du är lite konspirationsteoretiker du! ;) Men jag håller delvis med dig. Mest av allt tänker jag dock att det handlar om att Livsmedelseverket är en trög koloss till myndighet som vill ha både livrem och hängslen innan de ändrar gamla rekommendationer. Som det här med ägg till exempel. Det tog ju ungefär hundra år innan de ändrade sin rekommendation om hur mkt ägg man kan äta.

  SvaraRadera
 4. Jag ger inte heller LV någon "vågen". Tror att de i mångt och mycket är köpta. Lever fortfarande efter "Uppladdningsboken" och tror att solen är farlig.. Långt ifrån alla kosttillskott är "farliga" och "onödiga".jag undrar i stället vart det sunda förnuftet tog vägen? Begiper man inte att det är buffel och båg om ett te ska göra att du går ner 10 kilo utan ansträngning? Eller att du kommer att orka obegränsat av en pilla /dag?

  SvaraRadera
 5. Ingmarie: Precis vad jag undrar! Varför kan inte folk tänka själva längre? Och jag tror inte heller att alla kosttillskott är farliga. Däremot har jag väldigt svårt att förstå varför så många väljer att trycka i sig massa proteinpulver och diverse bars, när det är så enkelt att äta riktig mat istället. Särskilt såna som liksom "slötränar" på gymmet ett par gånger i veckan. Har de nån koll på om proteinpulvret ens har någon effekt? Och vilken i såfall? Behöver de ens extra protein?

  SvaraRadera