måndag 6 december 2010

Ska könet bestämma vilken distans man får tävla på?

Nu har jag just läst igenom alla kommentarer hittills på Maratonbloggen om Petras "kupp" där hon och två kompisar sprang utklädda till killar i tävlingsklassen över 10k på första deltävlingen i Bore cup i Bälinge utanför Uppsala. Enligt inbjudan finns det nämligen ingen tävlingsklass för kvinnor på 10k på det loppet, oavsett hur arrangörerna försöker (bort)förklara sig bland kommentarerna genom att säga typ "jamen M21 är ju samma sak som "men open class" internationellt, och det är ju en klass som är öppen för alla, kvinnor som män". Faktum kvarstår - det finns en tävlingsklass som bara är öppen för kvinnor, och den går över 5k, och en tävlingsklass för män (och även för de kvinnor som har koll på att M21 betyder "men open class" och att de får vara med och springa där också...) och den går över 10k.

Och nu är jag helt matt.

Jag tyckte hela grejen var rolig. Jag funderade faktiskt på något liknande när jag skulle köra ÖFK-spåret i rullskidor i höstas och det inte fanns en tävlingsklass för damer på längsta distansen, och tvärtom ingen tävlingsklass för killar på korta distansen. Men uppenbarligen finns det folk som inte kan stå ut med att tjejer ifrågasätter den rådande ordningen utan tvunget ska gnälla och tycka att man ska hålla sig på mattan. Argumenten som dyker upp är sorgligt ouppdaterade och gnälliga. "Jamen då borde vi väl plocka bort könsuppdelningen på mästerskapen också då" tjuras det. Say what? Okej, så bara för att man tycker att det är löjligt att man inte ska få välja distans att tävla på utifrån kapacitet utan utifrån kön i en löpartävling på motionärsnivå så ska vi plocka bort klasser på stora mästerskap? Det känns ju eh...logiskt?

Det handlar ju inte om att alla ska tävla mot alla, och att vi alla ska bli några könlösa varelser (som ju tycks vara värsta mardrömmen för en del män när det handlar om jämställdhet och - ve och fasa! - feminism), det handlar BARA om att inte sorteras in i fack utifrån kön. Hur svårt kan det vara att välja att låta kvinnor och män vara lika mycket löpare och springa lika långt? Ge mig ett enda litet argument som motiverar varför det inte ska finnas tävlingsklasser på båda distanserna för män och kvinnor?

17 kommentarer:

  1. Bra rutet, jag håller helt med!

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra inledande sammanfattning av alla kommentarer Therese! Skönt att ngn ser nyktert på saken. Lycka till i längdspåret för nu behövs inga hjul på ett tag :)

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det är helt knäppt! Har vi inte kommit längre trots att vi lever på 2000-talet!?! Wilma Rudolph måste vara en stor förebild för många kvinnor. Jag tror hon deltog i någon herrtävling utklädd till man och spöade skiten ur många.

    SvaraRadera
  4. Det är en intressant frågeställning, som ingen ifrågasatt än så länge. Det är väl lite av en tradition att kvinnor springer 5000m och killar 10000m, men det kanske är dags att ändra på det, nu när fler motionärer börjar ifrågasätta det. Tjejerna i FK Studenterna fick rösta om 5 eller 10 km och de valde 5 km. Motfrågan jag ställer är: varför är det "finare" ju längre sträckan är?

    SvaraRadera
  5. Karin: Skönt att höra att jag inte är ensam om att reagera. :)

    "Martin": Tack! :)

    John: Wilma Rudolph har jag inte hört om, men däremot Kathrine Switzer som var den första kvinnan att springa Boston marathon på 1960-talet, några år innan kvinnor fick vara med "på riktigt". Men man tycker ju att det inte ska behövas såna kupper på 2000-talet...

    Medeldist: Ja, det kanske är lite av en tradition, men jag upplever att den traditionen isåfall är på god väg att brytas. Och huvudfrågan är ju egentligen inte att alla borde få springa just 10k, utan att alla ska få ställa upp i tävlingsklass på den distans de tycker är bäst, utan att begränsas av sitt kön. Sen kan jag personligen tycka att ju längre desto bättre, eftersom för min del så vill jag springa så långt det bara är möjligt. Men det är ju bara jag. :)

    SvaraRadera
  6. Jag håller absolut inte med, Therese. Kommentarerna bygger på okunskap om att arrangören i ren demokratisk anda lät de kvinnliga deltagarna rösta vilken distans de ville ha som tävlingsklass. De svarade 5km.

    Det hade varit hur lätt som helst att fråga arrangören om det gick bra att starta på milen ändå vilket vi var på väg att göra ifall tjejerna i vår klubb hade föredragit det.

    Nu valde trion att göra en "kupp" och slå sig för bröstet på en populär blogg. I mina ögon är det en löjlig form av emancipationskamp som du bygger vidare på här.

    SvaraRadera
  7. Stor respekt för dem som tävlar 5km! Går fort & gör ont. Men distansen är svårdisponerad & svårmotiverad om normalträningspasset är milen-½mara (för att det är kul att vara ute =) Lättare då, inte finare m. 10Km.

    LN -Gamla hjulspår & bristande respekt för T som presenterar sina åsikter & erfarenhet.

    SvaraRadera
  8. Förlåt Maja, men vem står för den bristande respekten?

    Bore Cup är - precis som namnet antyder - en cuptävling, närmare bestämt en tävlingsserie där arrangören räknar delpoäng från fyra arrangemang för att få fram slutställningar i en massa klasser, köns- och åldersbaserat. Det är inte direkt märkligt att för att inte krångla till det ännu mer, så har man bara en tävlingsklass/arrangemang.

    Förr i tiden var det legio att tjejer tävlade på kortare distanser än killar. Det har ändrats med tiden och arrangören har tagit fasta på det och frågat om de kvinnliga deltagarna i Bore Cup oxå ville få till stånd samma revidering. Men de tjejer som brydde sig om att svara ville tydligen ff tävla på kortare distanser.

    Att i det läget hudflänga arrangören för vad "medsystrarna" har valt är i mina ögon inte bara fel, utan snarare just ett uppvisande av bristande respekt för en demokratisk omröstning.

    Till sist, man behöver inte rätta sig efter de förutbestämda klasserna om man ogillar det. Själv fortsätter jag springa i manliga seniorklassen fastän jag sen många år eg hör hemma i "M40".

    Jag har på det viset "gett bort" segern i den klassen flera gånger, men eftersom jag inte bryr mig om Bore Cup spelar det ingen roll. Jag klär mig inte ut till 21-åring för att markera ngt som är helt ointressant.

    SvaraRadera
  9. @LN. Hur menar du med att det är demokratiskt? Är det bara de som "röstade" som sprang cupen? Om det var en demokratisk omröstning så borde alla som ställde upp loppet fått lägga sin röst.

    Men detta är egentligen ointressant. Bara för att en majoritet tycker si eller så, blir det inte rätt. Sen får väl Bore cup göra precis som de vill, vi lever ju i ett fritt samhälle.

    SvaraRadera
  10. Maja: Håller med om 5km - det är tufft att springa men svårt att motivera sig för när man framför allt tävlar längre distanser.

    LN: För det första: Det verkar lite som att just den här kuppen misslyckades med sin intention eftersom det folk ffa reagerar på är att tjejerna var "taskiga" mot arrangören. Vilket jag inte tycker att de var. De förstörde inget, och i sitt inlägg poängterade ju Petra att hela loppet var bra arrangerat etc.

    För det andra: Du missar ju poängen med mitt inlägg också, nämligen den att det är idiotiskt att könet ska bestämma distans, istället för kapaciteten. Och om vi nu ska fortsätta snöa in på Bore cup så kanske det vore ett alternativ att ha en "långcup" och en "kortcup" istället för en tjejcup och en killcup? På samma sätt som jag tycker att man borde plocka bort Tjejvasan och bara köra Kortvasan.

    Visst kan man kalla det ett demokratiskt beslut att bara ha en kortare distans för tjejerna eftersom man då uppenbarligen frågat några deltagare om vilken distans de vill ha (men när det gjordes är det ingen som lyckats svara på, var det på 80-talet eller förra året...?) men man kan också välja att leda utvecklingen och bestämma sig för att jämställdhet är något bra och därför erbjuda samma distanser för både män och kvinnor.

    Mitt huvudsyfte med inlägget var att diskutera det faktum att det fortfarande anses helt normalt av en del arrangörer att bygga vidare på det mossiga antagandet att killar orkar och vill springa längre än tjejer, och därför ha en speciell tjejdistans och en killdistans. Det är inte bara Bore cup som sysslar med det.

    Såna här antaganden stör mig något otroligt. Jag tycker att de faller under samma kategori som "jamen vi har det jämställt hemma - vi gör bara det vi är bäst på och då blir det jag (kvinnan) som lagar mat och han som lagar bilen". Det finns strukturer som leder till att det blir såhär, och jag skulle gärna se att fler vågade bryta strukturerna istället för att falla tillbaks på "men folk vill ha det såhär". Ja, det vill de kanske. Men kanske för att ingen nånsin presenterat ett alternativ??

    Och ja, jag tycker att det finns en könsmaktsordning, och ja, jag är feminist. Och jag tycker att såna frågor hör hemma i en löparblogg också, till skillnad från vad en del kommenterare tyckte på Petras blogg.

    Torbjörn: Håller med dig. :)

    SvaraRadera
  11. Ja, gäsp. Egentligen borde jag låta bli att tycka något alls, jag tycker att alldeles för stora växlar redan har dragits på den här stillsamma ”kuppen”. Och att jag skulle ”slå mig för bröstet på en populär blogg” är nonsens, jag kuppade inte för att öka läsarantalet utan för att sätta fokus på en aktuell fråga. Men självklart finns det alltid människor som blir provocerade av småsaker. Att jag förolämpat arrangören är också nonsens - jag höjde dem tvärtom till skyarna på flera ställen i inlägget. Keep up the good work, Therese! Och don't let the turkeys get you down.

    SvaraRadera
  12. OK, en sista replikväxling sen går jag vidare.

    Till att börja med vill jag klargöra att jag inte har ngt med arrangemanget att göra och att just som feminist blir jag irriterad över felriktade emancipationsförsök.

    -> Torbjörn
    Jag vet inte hur din demokrati fungerar, men i det här fallet var det väl en enkät som alla kvinnliga deltagare hade chansen att besvara. Det var inte alltför länge sen och man kan inte göra om det inför varje tävling. Tycker att alla som upprörs ber arrangören göra om det inför nästa Cupår. Om jag hade fått delta hade jag definitivt lagt min röst på att det ska vara samma distanser för båda könen.

    -> Therese
    "det är idiotiskt att könet ska bestämma distans, istället för kapaciteten".
    Vänta nu, du tycks utgå fr att man har högre kapacitet för att man springer längre? En millöpare har alltså bättre kapacitet än en den som springer 5km? En ultralöpare är bättre än Usain Bolt? Det är antagande som DU gör, inte arrangören.

    Återigen, det stod alla fritt att springa vilken distans de ville i Bälinge, 5 som 10km. Men poängen är ff: tjejerna har valt 5km som tävlingsdistans. Respektera det i nuläget, ändra det till nästa år, om ni får majoritet för det!

    Detta har absolut ingenting att göra med könmaktsordning. Det skymmer bara riktiga orättvisor/ojämlikheter. Du blåser storm i fel vattenglas.

    -> Petra
    "Sätta fokus på en aktuell fråga"? Återigen, trots att du är journalist (el är det bloggare?) tog du inte reda på fakta, utan blåste på en stillsam protest, som du sen rubricerade som kupp mot en oskyldig arrangör, som hade låtit tjejerna välja tävlingsdistans.

    Om du vill aktualisera frågan kan du välja en mkt större tävling, världens största terränglopp, som genom alla år har haft 30km som tävlingsklass för killarna och hälften så långa 15km för tjejerna. Tills häromåret då man ändrade det till...10km!

    Å som det inte var nog kallar man det för "Lidingö Tjejlopp". Där får killarna inte ens vara med.

    Där har man inte haft ngr enkäter. El protester.

    SvaraRadera
  13. @LN: Du läser mig som fan läser bibeln. Jag har inte påstått att det på något vis är "bättre" att springa längre. Jag vill välja distans efter vilken kapacitet jag har, inte efter vad arrangören bestämt att jag klarar av eftersom jag är tjej (och tvärtom om man är kille). That's it. Och jag håller med dig om att det finns bättre exempel på lopp som man borde protestera mot, Lidingö är ett sånt. Och Tjejvasan. Min förhoppning är att vi ska slippa tjejlopp inom en snar framtid.

    SvaraRadera
  14. @LN Fakta (vilket du gillar ;) Lidingöloppet startar 1965, K30km finns fr 1983. Vi läser nog av olika anledningar.

    Gillar att läsa bloggar för att inspireras och få del av träningsrelaterde tankar, följt denna sen före Vasaloppssucccen :) Nu är det snart dax igen!

    SvaraRadera
  15. Hade lovat att sluta skriva, men måste precisera när det gäller Lidingö, Maja, att även om tjejerna får springa 30km (precis som tjejer fick springa 10km i Bälinge), så är det de tio kilometerna på Lidingö Tjejlopp som är tävlingsklassen. Det är den senare som arrangörerna har prispengar på och försöker locka eliten att springa.

    Jag vet att det förmodligen inte är ngt som de flesta deltagarna tänker på, men ska vi peka på medveten skillnad mellan könen, så är det just vad arrangörerna på Lidingö kan pekas ut för.

    SvaraRadera
  16. Ser fram emot att se LN köra Lidingö Tjejlopp iförd lösskägg 2011 :D /Hälsningar journalisten/bloggaren/kverulanten med mera ;-)

    SvaraRadera
  17. LN; Ulrika Johansson, Malin Ewerlöf, Anna Rahm, Isabellah & Gavelin (glada kvinnliga motionärer?) har alltså inte "tävlat" när de vunnit K30km? Fördelen med Lidingö är att det går att anmäla sig till klassen utan att ringa arrangören & be om lov... Gillar TVsporten mf som år efter år kuppar och visar segrarinnan!

    SvaraRadera