måndag 21 september 2009

"Kvinnor har inte kompetensen"

– Herrsektionen är det kanske svårt att få en kvinnlig representant till eftersom det är på elitnivå. Det är nog så att kvinnor inte har möjlighet och kompetens att sköta herrfotbollen, men damfotboll och ungdomsfotboll däremot, det går ju bra.

Så säger en man som är ordförande i en av idrottsföreningarna med elitlag i Halland. Det handlar om skev könsfördelning i styrelserna i idrottsföreningarna, och den här ordförandens styrelse är värst. Där finns bara män. Och det har snubben mage att förklara med att kvinnor inte har kompetens nog att sitta i en styrelse som representant för herrsektionen inom klubben. När han hörde sig själv på radio insåg han nog vilken groda han kläckt ur sig, för då ville han förklara vad han menade. Vilket egentligen bara ledde till att han vecklade in sig ännu mer.

– Det är ju inte kompetensen utan intresset och tiden som inte finns hos kvinnor när det gäller herrfotbollsstyrelsearbete, kläckte han ur sig.

Yeah right. Men tiden finns tydligen när det gäller damfotboll och ungdomsfotboll. Får man mer tid på dygnet om man ägnar sig åt sånt, eller?

Jag vet inte vad som skulle bli bättre om det var fler kvinnor i idrottsstyrelserna, och jag vet inte om jag bryr mig särskilt mycket ens. Men jag blir fan förbannad när män kan sitta och bräka ur sig såna där saker utan att ens reflektera över vilka konsekvenser deras inställning får strukturellt. Tro fan att ingen kvinna vill sitta i en styrelse där ordföranden tror att hon varken har kompetensen eller intresset att vara med. Och tro fan att man inte hittar några kvinnor som vill sitta i en styrelse om man går runt och tror att de inte är intresserade.

2 kommentarer:

  1. Fan vad arg man blir av sånt där!!

    SvaraRadera
  2. Exakt, det är ett sånt feltänk som utestänger. kvinnor blir inte nominerade - och tar själva heller ej platsen.

    SvaraRadera