söndag 12 juni 2011

Mygg och ahaupplevelser

"Har du åkt ända från Halmstad och hit? Nu på morgonen?!"

Jodå. Och därmed tror jag att jag har gjort min längsta biltur någonsin för ett träningspass. Igår klev jag upp i ottan för att ta mig söderut längs E6:an och in i en fantastisk bokskog utanför Malmö. Men kan man åka långt för att dricka öl, gå på konserter och umgås med folk så kan man åka långt för att dricka vatten, springa intervaller och umgås med folk. Typ samma grej fast mycket roligare. :)

Efter en uppvärmningssväng runt 2-kilometersslingan var vi ett tjugotal löpare som kastade oss in i Saras planerade intervallpass. Femhundringar runt slingan, med en minuts vila efter varannan, och styrkestationer efter de andra två. Mina postmaraben var som lyktstolpar och jag fick slita ordentligt för att hålla någon slags fart på detta mitt första kvalitetspass sedan Stockholm. Men den riktiga kampen var inte den mot benen, den kampen fightades istället mot myggen. Plankan och enbensknäböjen blev väldigt instabila och vingliga när den ena handen hela tiden var tvungen att flaxa runt och vifta bort en ettrig liten blodsugare som var på väg att bita sig igenom tightsen ända ner till benpiporna... Är det det man kallar för funktionell träning?

Ankgång. Jobbigare än man kan tro. Bild lånad från Daniel.
Efter två varv på slingan och alltså åtta femhundringar och fyra stationer bestämde jag, Anna och Malin oss för att det fick räcka och joggade ner. Snabba Anna sprang ju också maran för två veckor sedan, och det var på nåt vis skönt att höra att jag inte var den enda som inte fått de där fyra milen ur benen ännu...

Jimmy pratar om vilken betydelse vadernas utseende har. Kenyanvader, bullvader eller tvådelade vader, det är frågan? Bild lånad från Anna.
Efter jordgubbar, lunch och lite solhäng kom sedan Jimmy Palm från Naprapatlabbet och pratade träning och löparskador. Heureka! Tack vare honom fattar jag numera varför jag får håll i axeln, jag har fått en möjlig orsak till mitt höftonda och ett sätt att lösa det på, jag förstår varför man måste styrketräna som löpare, och på vilket sätt, och jag har plötsligt fått en helhetsbild av hur min löparkropp fungerar. Fantastiskt!

Vi ser inte jättetrötta ut, så jag skulle tro att det här är före eftermiddagens pass... Malin, Daniel, jag och Anna. Bild lånad från Anna.
När Jimmy snackat klart var det dags att sparka igång den där löparkroppen igen och ge oss ut på ett lätt distanspass i Torups backiga terräng. Eller ja, lätt och lätt. Springer man ihop med snabbfotingar som Sara, Malin, Anna och Daniel så går det fort. Efter att jag flåsat fram att jag behövde sänka tempot lite så sackade jag och Daniel efter de andra. Sköna Daniel som utan större problem kunde snacka när vi tog oss upp och ner för alla backar längs 7-kilometaren fick underhålla mig, själv försökte jag prata när det var platt. En av alla fina saker med att springa med just honom var att han kan terrängen som sin egen ficka, så då kunde han tala om när backarna kom och hur jävliga de skulle vara, helt perfekt!

Sååå, var det värt bilresan? Lätt att det var! Rolig träning, många nya bekantskaper med härliga människor och nya kunskaper, tänk om man kunde få ha det såhär varje lördag!

7 kommentarer:

 1. Som sagt jätteroligt att du kom! Och jag håller med dig dricka vatten, springa intervaller och umgås med folk - det kan inte bli fel :)

  SvaraRadera
 2. Håller med Sara, jätteroligt att du tog dig tiden och kom hit och verkligen kul att träffa dig på riktigt. Nu hoppas vi bara att vi skrämde bort våra marathonstolpar till ben så vi får tillbaka de där lätta benen som är lättare att styra!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt! Det ÄR värt att åka långt ibland. I synnerhet ner till Skåne. :-)

  SvaraRadera
 4. Låter ju superhärligt! Klart värt en lång bilresa i ottan!! Alltid spännande med nya bekantskaper och att bryta mönster brukar nästan alltid leda vidare till ytterligare spännande möten och upplevelser! Lät jävligt präktigt det där, men icke desto mindre sant... :-)

  SvaraRadera
 5. Lite nyfiken, vad sa Jimmy om din höft? Läser din blogg men har inte gett mig till känna. Kul att läsa om din träning. Jag finns på jogg.se Pernilla Johansson, Hökarängen

  SvaraRadera
 6. Sara: Eller hur! :D Det vore roligt att dra ihop nåt i Halmstad också, isåfall säger jag till så får ni komma hit och träna i mina hemmatrakter.

  Anna: Jag hoppas också att stolparna har gett sig iväg nu, men inget tyder på det idag... Har grym träningsvärk! :)

  Ingmarie: Verkligen! Skånelöparna var underbara, och Skåne är nog mitt favoritlandskap efter Halland. :)

  Benet: Haha, superpräktigt, men sant! Nästa gång får du haka på!

  Pernilla: Han sa inget specifikt om min höft, men jag fick en ahaupplevelse om vad som kan ha lett fram till att jag har ont. Jag behöver förmodligen träna mer styrka, särskilt mage och höft. Jag springer liksom snett eftersom jag inte orkar hålla en bra hållning med höften framåt och allt det där, och då blir det knas i höften. Jag märker även att jag blir väldigt trött i baksida lår när jag springer mkt backar, och det hänger också ihop. Baksidorna får jobba för mycket när man inte jobbar med hållningen. Men jag ska kolla upp höften ordentligt med en naparapat på hemmaplan som jag fått rekommenderad, och då ska jag berätta mer om vad hon säger! Kul att du ger dig tillkänna förresten, och roligt att du läser! :)

  SvaraRadera
 7. Pernilla Johansson12 juni 2011 21:14

  Jag har också haft problem med höften länge. Gick till en naprapat som sa att höften jag hade ont i var överrörlig och svag medans den andra höften var stark och stel. Det hela ska ha berott på en låsning mellan skulderbladen. Hon manipulerade låsningen ett par gånger och sen har jag tränat styrka på svaga sidan och stretch på den starka sidan och nu har jag inte ont längre. Känner dock att jag behöver mkt styrka i höften. Har börjat på gym och även tränat mkt längdåkning i vinter vilket har gett resultat i hållningen tycker jag. Nu hoppas jag att jag är stark nog inför sommarens stora utmaning Swissalpin.
  Det låter som om du hade en trevlig löpardag i går.
  Tack för ditt svar.
  Hälsningar Pernilla

  SvaraRadera