torsdag 28 april 2011

En månad kvar till Stockholm

Tiden går rasande fort. Om en månad står jag på startlinjen på Lidingövägen i Stockholm och hackar förmodligen tänder av nervositet. Jag har då 4,2 mil framför mig på mitt livs första marathonlopp, och förhoppningen är att jag ska stå där färdigtränad och så redo som jag kan vara.

Sååå, vad har jag att säga om min maraträning hittills?

Jo, som jag påpekat tidigare är det här med program the shit för mig. Jag har varit mer fokuserad än tidigare när jag tränat inför lopp, och i stort sett alla pass har blivit av.

Grundprincipen i mitt träningsprogram är att varje vecka innehåller ett intervallpass och ett långpass, och minst ett par distanspass upptill. Ett par veckor ersätts långpasset av ett lite längre tröskel- eller tempopass. Och hittills har jag fått ihop två tremilslångpass, något jag känner mig mycket nöjd med. Första tremilaren var fantastisk till sista halvmilen då jag höll på att dö, andra gången jag provade kändes bättre.

Känslan såhär långt är att jag höjt min lägstanivå rätt ordentligt när det gäller löpningen. Mitt "nötartempo" är lite snabbare efter den här vårvintern jämfört med för ett år sedan, och jag känner mig starkare på intervaller i mitt miltävlingstempo till exempel.

Nu är det alltså en månad kvar. Fyra hela veckor och en helg. Och nu börjar jag avvika från mitt träningsprogram eftersom jag råkat halka in på massa roligheter som Valborgshelgens ultraäventyr i Skåne till exempel. Sånt går ju inte att tacka nej till bara för att det står i träningsschemat att man ska springa tre mil med sista milen i tävlingsfart just på lördag.

Såhär är min plan, i alla fall:

Vecka 17
Måndag: Orienteringstävling - CHECK
Tisdag: Yoga - CHECK
Onsdag: 4x(90/60/30 sek)-intervaller - CHECK
Torsdag: Afrodans + yoga
Fredag: VILA
Lördag: Skanör-Skivarp, ca 53k
Söndag: Skivarp-Brösarp, ca 55k

Vecka 18
Måndag: VILA
Tisdag: Vårruset, 5k. Springandes förmodligen, men här ska inte persas nåt (även om jag känner att med min nuvarande form skulle jag kunna springa 5k på åtminstone under 24min) om inte kroppen känns hundra.
Onsdag: VILA
Torsdag: Orienteringsträning + evt styrka
Fredag: Evt lätt distanslöpning ca 10k, annars vila.
Lördag: Långpass ca 25k, sista milen i tävlingsfart. Alt orienteringstävling.
Söndag: Långpass ca 25k, sista milen i tävlingsfart. Alt orienteringstävling.

Vecka 19
Måndag: VILA
Tisdag: Tusingar alternativt snabbdistans + yoga.
Onsdag: VILA
Torsdag: 4x(90/60/30 sek)-intervaller + orienteringsträning
Fredag: VILA
Lördag: Långpass. 30km Lugnt från början. Mellan 20-25km, tävlingsfart 5:42 min/km. Mellan 25-30km överfart 5:34 min/km eller snabbare.
Söndag: Yoga.

Vecka 20
Måndag: Lätt distans 10k.
Tisdag: Styrka + yoga.
Onsdag: Lätt distans 8-10k med några fartökningar sista halvan av passet.
Torsdag: Orienteringsträning.
Fredag: VILA
Lördag: Göteborgsvarvet, 21,1k. I min planerade marafart, så inga rekordtider direkt. Men nånstans mellan 1.55-2.00 tänker jag mig.
Söndag: VILA

Vecka 21 - marathonveckan
Måndag: Lätt distans 5k
Tisdag: Yoga
Onsdag: Lätt distans 5k + 1k i marafarten.
Torsdag: VILA
Fredag: Evt 3k mkt långsam löpning med ett par fartökningar.
Lördag: STOCKHOLM MARATHON. Hjälp.
Fokuserad för ett år sedan. Lika fokuserad nu, även om jag inte har nån bild på det... Foto: Johan Davidsson.

6 kommentarer:

 1. Du ser grymt fokuserad ut. Vad kul med ultrahelg här i vårt fina Skåne. Sover ni över mellan lör och sön?

  SvaraRadera
 2. Anna: Jajjamen, det blir tre nätter på olika ställen från väster till öster i Skåneland. Fre-lör sover vi på Skanörs Gästgifveri, lör-sön på Skivarps dito och efter förättat värv på söndag vankas det jättemiddag och sömn på Brösarps gästgiveri. Även om det känns som att själva löpningen kommer bli rolig så är det mest maten och umgänget med alla andra ultrisar som jag ser fram emot... ;)

  SvaraRadera
 3. jag har också kompressionsprylar med. synd bara att det inte kommer nån sol på benen då...

  SvaraRadera
 4. Haha, nä det är dumt. Nån borde komma på ett sätt att släppa igenom solen trots att tyget är väldigt tätt. ;)

  SvaraRadera
 5. Det kommer att gå (springa) hur bra som helst! Och vilken helg du har framför dig! Plötsligt är mina fnjuttiga 21 km ingenting.
  Tänk om vi ses här i Skåneland springandes på olika håll! .-)

  SvaraRadera
 6. Åh, du har ju stenkoll! Om det är nån jag tror på så är det du. Fullt fokus, jävlaranamma och dessutom tycker du det är kul och det märks. Inga skador eller sjukdomar som står ivägen heller. Jag hejar på dig! Hela vägen genom skåne och upp till Stockholm :)

  SvaraRadera