lördag 17 april 2010

Sagolik löpning


Ni som har följt mig ett tag nu vet hur stor min kärlek är till något som kallas för Prins Bertils stig här i Halmstad. Stigen följer kusten från Halmstad city ut till Tylösand, och sen svänger den inåt land en bit till naturreservatet Möllegård. Och när jag började springa hade jag som dröm att nån gång orka springa hela vägen ut till Tylösand, det vill säga ungefär 13 av de totalt 18 kilometer som stigen sträcker sig över. Och det gjorde jag till slut, fast åt andra hållet.

Men det var ju de där sista fem kilometrarna också. Och dem tog jag hand om igår. Plus ytterligare en mil.

Det hela började i en galen motvind i åtta kilometer, sen hade jag tänkt fel och hamnade på en våldsamt trafikerad väg där jag fick springa i diket i någon kilometer. Men så fort jag kom in i Möllegård var det som om lugnet sänkte sig över världen. Vinden försvann i träden, människor jag mötte tog sig fram i maklig takt och allt kändes väldigt söndag.


Och min guuud vad sagolikt det kändes att springa genom det här landskapet! Nog för att jag är en kustknarkare som allra helst springer så att jag har havet inom synhåll, men det hindrade mig inte från att känna mig smått religiös när jag lufsade fram bland nyknoppade träd, vårblommor och solsken där inne i skogen.

Ett nätt litet distans- och tidrekord blev det också till råga på allt. Drygt 27 kilometer på strax över tre timmar effektiv tid. Jag kunde nämligen inte låta bli att stanna till på mina favoritplatser och hänga bland strandkål och vågor.

5 kommentarer:

 1. Åh så härligt! Förstår precis din glädje över naturen, har aldrig uppskattat den så mycket som sista året. Vi bor i en fantastisk stad med fantastiskt närområde! :o)

  SvaraRadera
 2. Jag brukar fira större delen av semestern i H-stad och under förra året inför GAX tillbringade jag många mil längs stigen. Men att den var så lång visste jag inte? Jag vänder när själva Tylesand börjar, springer tillbaka och sen tillbaka. Var ska jag fortsätta när jag kommer från handikapsbad hållet mot Tylesand, hur kommer man vidare när man är vid början av stranden vid restaurangen?

  /Gax-Staffan

  SvaraRadera
 3. Vad roligt! Då kanske vi möttes nån gång ibland utan att tänka på det. :)

  När man kommer ut till Tylösand och restaurangen Salt som ligger precis nere vid vattnet så fortsätter man till sandstranden börjar, svänger höger och sen direkt vänster på en liten asfalterad väg liksom bakom sanddynerna, mellan några gula byggnader. Då kommer man nedanför hotel Tylösand, och därifrån fortsätter stigen genom strandskogen. De där små stolparna med blå märkning på dyker upp med ojämna mellanrum. Men efter Tylösand är stigen inte vidare bra utmärkt, jag hade ögonblick av total förvirring. :) Man hamnar liksom bland golfbanor och springer massa kringelkrokar mot inlandet liksom.

  Jag har för övrigt hört att de tänker förlänga stigen en bra bit till åt andra hållet istället för mot Möllegård, så man kommer åtminstone ut till Ringenäs efter Tylösand. Det borde bli 8-10k till längs havet. :D

  Fast redan nu går det ju att fortsätta ändå längs stranden mot Frösakull och Ringenäs, sen en bit asfalt genom Villshärad, och sen ta Haverdals naturreservat. Det blir mitt nästa projekt, fast åt andra hållet.

  SvaraRadera
 4. Therese:

  I värsta fall får du visa vägen nästa gång jag är nere :) för jag är inte helt med var du menar.

  /Gax-Staffan

  SvaraRadera
 5. Det gör jag så gärna! Bara säg till. :)

  SvaraRadera