onsdag 10 februari 2010

Löpbandsfunderingar

Alltså, jag vet att jag lovat dyrt och heligt att aldrig ställa mig på ett löpband. Jag skulle trotsa snöstormar, orkaner och drivis, stå pall mot vågrätt regn i stormvindar och minsann inte banga ur bara för att det är blankis på gatorna.

Men.

Idag har jag mitt sista hårda pass den här veckan inför söndagens skidmarathon i Ulricehamn. Och jag har tänkt springa intervaller. Halvlånga, hårda intervaller. Förmodligen femhundringar. Jag vill bokstavligen köra skiten ur mig för att sedan ägna mig åt vila och samla krafter inför söndag på fredag och lördag. På torsdag blir det bara Bodybalance och en kort, återhämtningsspringtur.

Ska jag upp på det där bandet eller? Och vad ska jag göra där? Jag har aldrig sprungit femhundringar. Och det var tusen år sedan jag gjorde ett regelrätt intervallpass överhuvudtaget. Senast var nog i höstas nån gång när jag gjorde fyrahundringar på bana. Hjälp!

4 kommentarer:

 1. Jag är just tillbaka efter att ha kört 4-minutersintervaller på löpbandet. Är också emot löpband egentligen.. men just för att springa skiten ur sig är de inte dumma just för att man kan få lite hjälp med att driva upp farten.

  SvaraRadera
 2. Upp på bandet vettja! Till intervaller är de enastående bra, annars så behövs de inte.

  Värm upp 2km. 500m intensivt på 80-90% av maxpuls och därefter ca 1 minuts vila i valfritt tempo. Köra skiten ur sig säger du alltså? Upprepa 15 ggr :D

  SvaraRadera
 3. Visst är det trist med löpband! Men en bra sak: Jag gillar möjligheten att gå/jogga i grym backe. (Hur ofta hittar man långa, branta, jämna uppförsbackar i verkligheten?) Som en variation mellan "vanliga" intervaller, testa att ställa maxlutning (på mitt gym 15 %) och kämpa på i så hög hastighet du pallar i någon minut eller två.

  SvaraRadera
 4. Ulrika: Ja, lite så har jag tänkt också. Och om jag ska få till ett ordentligt intervallpass måste jag nog kravla mig upp på det där bandet. :)

  Miranda: Tack för tipset! :) Ska ta med mig det nästa gång jag funderar på löpband, och när solen inte skiner så hemskt. ;)

  Paula: Nä, det är ju inte så ofta. Men tack för att du påminde mig om backarna, jag hade nästan glömt hur mkt jag älskar att springa backar! Nu blev det inte på löpbandet, utan i min favoritbacke utomhus. Som inte är lång, brant och jämn, men rätt lång, brant och ännu brantare på slutet. Helt fantastisk!

  SvaraRadera