söndag 3 februari 2013

Vasaloppet 2013 - det här är min plan

Om exakt en månad, den 3:e mars ställer jag mig på startinjen i Berga by för fjärde gången. Jag börjar känna de där spåren nu. Ibland när jag funderar över årets lopp så föreställer jag mig själv som en av alla de där sega gubbarna som åker Vasaloppet lika självklart som de dricker förmiddagskaffe med dopp varje dag klockan 11 - det liksom går av bara farten. Inget att fundera över. Bara göra.

Skidåkningen går ganska bra den här säsongen. All annan kompletterande träning går däremot skitdåligt. Själen och kroppen går på sparlåga, och som du vet så ägnar jag mig mest åt yoga. Löparskorna står tysta i hallen förutom vid enstaka infall, cykeln står i vardagsrummet och väntar på att det ska bli mars och simglasögonen ligger och torkar i en korg i badrummet. För att inte tala om rullskidorna. Jag minns knappt när jag stod på dem senast. Men jag försöker låta bli att oroa mig och väntar in den dag då jag längtar efter träningen igen.

Hur som helst. Jag åker skidor. Förvisso går det lite upp och ner, och kroppen är inte helt pålitlig när den är såhär utmattad. Ibland kan jag köra på som vanligt, ibland måste jag ta det lugnare än jag vill.

Men jag märker att tekniken sitter där, jag har kvar min uthållighet, och jag har framför allt kvar den enorma glädjekänslan och kärleken till skidåkningen. De monotona, strikta rörelserna i de olika växlarna gör mig lugn och skapar en liten mental bubbla som jag tycker om att vara i.

Det kommer gå bra det här.

Målsättningen med årets lopp då?

Min långsiktiga plan har sedan förrföra året varit att ta medalj i mitt sjätte lopp, det vill säga 2015. Årets är alltså det fjärde. Efter förra årets fantastiska lopp var jag rätt så övertygad om att jag kunde knipa medaljen redan 2013 och satte upp det som mål mentalt redan då, men omständigheterna har förändrats.

Så, i år åker jag Vasaloppet för att det är roligt. Jag förväntar mig inga makalösa placeringar, men jag förväntar mig att hamna nånstans i trakterna där jag låg förra året, det vill säga nånstans runt plats 250 till 300. Jag vill försvara mitt startled, och allt över det är bonus. Det kanske låter fegt, men jag har inte råd att tappa glädjen. Och jag vet hur lätt det är att försvinna i tidshets och prestationskrav. Sånt har jag nog med i resten av livet.

Njutning istället för press - det är årets Vasaloppsmelodi.

9 kommentarer:

 1. Hej Therese!
  Är lite dålig på att följa bloggare och har inte varit inne här på länge. Men om jag förstår rätt är du inte helt bra? Hur är det med dig? Märker ändå att du hittar glädjen i skidåkningen, det låter ju bra :-) För min del är vila a och o. Många tränar nog väldigt mycket, frågan är bara om kroppen svarar på all träning eller om mindre är bättre? Ha det jättebra och krya på dig! Vore kul att ses på Vasan :-)
  Cilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cilla! Nä, jag mår inte så bra. :( Har haft en riktigt tuff period det senaste halvåret där jobbet har liksom tagit över mig och jag har tappat bort mig själv. Men nu hoppas jag att det kommer bli bättre snart. Jag har tränat mkt mindre under hösten, så kroppen har fått träningsvila. Men istället har den stressats sönder av psykisk press, så den har inte mått så bra. Jag behöver mental vila mer än fysisk tror jag. :) Jag ser fram emot att orka börja träna lite hårdare och mer fokuserat, men inte nödvändigtvis mer. Och det vore verkligen roligt att ses på Vasan! Vi brukar åka upp så himla sent bara, vi är inte framme förrän på lördag eftermiddag så det blir inte så mkt tid för annat än att valla. :( Ska du åka något mer lopp innan Vasan? Vi sticker nog till Borås på söndag och kör Ymerloppet! :D

   Radera
  2. Tyvärr inget Ymerlopp. Åkte Lövhultsloppet i går och nästa vecka ska jag till Alperna - så det blir uppladdning i backen inför årets Vasalopp :-)) Hur åker ni hem från Vasaloppet? Vi åker när alla gått i mål vilket brukar bli väldigt sent! Har du en mejladress kan jag mejla mitt mobilnummer kan vi om tid ges höras efter målgång!

   Radera
  3. Alperna är inte illa det heller direkt. Till och med bättre än konstsnö i Borås. ;) Vi åker inte hem från Mora förrän dagen efter loppet, så det kommer nog finnas tid att ses! Mejla nummer på therese.wahlgren@gmail.com så hörs vi!

   Radera
  4. Fint lopp i Orsa :-) Grattis! Jag mejlar mobilnummer!

   Radera
 2. Det där är en perfekt plan tycker jag.:-)

  SvaraRadera
 3. Riktigt bra plan! De där milen är njutning, det är stämning, blåbärssoppa och härlig skidåkning!
  Jag har ungefär liknande plan, underligt nog inget seriöst mål mer än att förhoppningsvis åka runt min tid sedan i fjol. Jag "fegar!" lite och hasar runt Öppet spår, utan startled.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Vasaloppet får inte bli nåt som man känner press och stress inför, för i grunden är det ju så himla roligt. :) Och Öppet spår är ju inte att fega, det är trots allt lika många mil längs samma sträcka!

   Radera