måndag 22 november 2010

Jämförelsespöket

Idag insåg jag en självklarhet - jag behöver inte vara värst jämt. Jag behöver inte ens vara värst ibland. Jag har tydligen, har jag insett, väldigt lätt för att ramla i fällan att börja jämföra mig med allt och alla. Någon springer och åker både klassiskt och skejt på rullskidorna många timmar under en förmiddag - jag reagerar med tanken "det där vill jag också göra", någon springer ett maraton på skoj på träning - jag reagerar med "åhå, fan, det skulle man göra" eller någon springer tio mil på tävling - jag tänker förstås att "jajjamen, det där ska jag också göra, och jag ska inte göra det om ett år, jag ska göra det nu!".

Inte jättekonstigt egentligen. Det är väl grymt att bli taggad av att folk omkring en eller i bloggvärlden gör coola saker. Det är bara det att jag är så förbannat dålig på att skilja på möjligt att göra nu, och möjligt att göra men kanske i framtiden. Det leder till att jag tror att jag kan mycket mer än jag kan, och när jag sen inte riktigt lever upp till mina egna förväntningar så blir det knas i huvudet. Och det var en annan aspekt på det här som jag insåg idag - nämligen att jag gör upp alldeles för stora planer eftersom jag tror att jag är lika vältränad/stark/galen som alla andra. Jag tänker: rullskidor i eftermiddag - jamen då åker jag väl typ fyra mil, lätt som en plätt. Fast jag aldrig åkt fyra mil rullskidor sammanhängande någonsin i hela mitt liv! Varför blir det så i huvudet? När jag tänker på de där fyra milen blir jag först peppad, men sen lite håglös, jag vill ju egentligen bara ut och ha rullskidsfest utan press, inte tänka att jag ska åka fyra mil och därmed basta.

Så det var med den insikten färsk i huvudet som jag rullade iväg österut med en vag idé om en runda att staka mig runt, en runda som kunde förlängas både en och tre gånger om jag hade lust. Det hela slutade med drygt två mil och en glad Therese med mjölksyra i axlarna.
De lovar snö på väderprognosen. Jag fick sådan vinterlängtan att jag fick hjärtsnörp. Tänk att det såg ut såhär på mina breddgrader i början av året!

Jag började även tänka på skidresorna. Som här, Grönklitt på träningsläger i januari. Åååh vad jag längtar tillbaks!

7 kommentarer:

 1. Det är härligt med snö, som jag har längtat till skidåkningen och nu har snön kommit hit så jag har åkt flera gånger redan =) Funderar dock på att köpa rullskidor till nästa sommar, tänkte kolla om de har några på rea nu under vintern.. Så undrar om du har något tips? Något jag bör tänka på innan jag köper?

  SvaraRadera
 2. Jag längtar till snön jag också! Hoppas hoppas SMHI har rätt den här gången.

  SvaraRadera
 3. M: Kul att du är sugen på att köpa rullskidor! Jag har ett par Elpex wasa som är helt okej, men hade jag köpt nya träningsskidor nu så hade jag nog köpt Swenor fibrecap som jag har provåkt lite. Skillnaden mellan de båda är att Swenorskidan har lite smalare hjul och dessutom spann. Det gör att det inte skakar så mycket när man åker på skrovlig asfalt. Jag upplever det som att mina Wasaskidor går väldigt tungt så fort asfalten är lite grövre, plus att jag kan få lite ont i knäna ibland. Fast egentligen är det ju inte så dumt att det går trögt, ju trögare det rullar desto bättre träning: :) Men Wasaskidan är helt okej, och lite billigare tror jag. Det som du absolut inte ska göra är att köpa begagnat, i alla fall inte om det är skidor som har några år på nacken. Då måste du förmodligen byta ut hjulen, och fyra nya hjul är lika dyrt som ett helt nytt par skidor med bidningar.

  Ulrika: Vi får hålla tummarna!! :)

  SvaraRadera
 4. Okej, tack för infon, känns som en djungel.. Ska dock ta mig en ordentlig funderare ang rullisar eftersom det gynnar skidorna på vintern så otroligt. Är dock grymt rädd för att ramla, testade lite inlines i sommar men rädslan för fall var för stor.. Antar att rullisar känns helt olika jämfört med inlines? //Malin

  SvaraRadera
 5. Malin: Det gör det verkligen! Både för att upprätthålla skidmusklerna och för att träna balansen. Och jag var också sjukt rädd för att ramla i början, men det går över ju säkrare man blir.

  Inlines har jag faktiskt aldrig prövat så jag kan inte jämföra. Men jag kan tänka mig att det är en himla skillnad eftersom klassiska rullskidor har spärr på bakhjulet så man inte kan åka baklänges. Det innebär ju att man får en mer skidlik åkning eftersom man kan diagonala och köra stakning med frånskjut. Med inlinesen är det ju enklare att efterlikna skejtåkningen tänker jag, eller bara köra dubbelstakning.

  SvaraRadera
 6. Är du glad nu när du fått det som du vill! :). I Jönköping har det varit snöstorm i mer än 24 timmar och det verkar inte vilja sluta heller. När det blåser i Jönköping, då blir det KALLT! Nu längtar jag efter våren ;).

  (Men du, lycka till i skidspåret)

  SvaraRadera
 7. Men ååååh vad jag känner igen mig! Det var ett klokt och ärligt inlägg där jag kan skriva under på varenda ord. Realism vad är det liksom :) Fast drömmar och mår är ju bra förstås!

  Ha en skön torsdag!

  SvaraRadera