lördag 21 november 2009

Långpass var tredje vecka?!Sitter och läser i senaste Runner's world (och måste förresten hålla med Träningsglädje om att omslaget är underbart!) och har fastnat lite i artikeln om hur mycket vi ska träna i vinter. "Vad är lagom?" typ. Och artikelförfattaren vill inte att jag (dvs någon med min skrala löpbakgrund) ska springa långpass varje vecka. Han vill att jag ska göra det som mest var tredje vecka! What!? Hur ska jag kunna bli ultralöpare då...?!

Nä, men ärligt talat. Det är förmodligen inte mig den där artikeln vänder sig till. Och det står ju rätt tydligt uppstaplat också att de där mängderna artikelförfattaren talar om gäller för löpare med olika erfarenhet som siktar på bra tider på 10k, halvmara eller mara (de två senare är väl förstås vad jag har i siktet för den närmsta framtiden, men mest som delmål på vägen mot ultrisen i mig...). Men jag blev ändå lite förvånad. Långpassen som ju är det skönaste med löpningen! Men så är jag ju en rookie på det här också. Man kanske sliter mer på kroppen med 2,5-timmars löppass än man gör med 5x1000m eller 10x400m eller vilka intervaller eller strax under mjölksyraträning som man nu ägnar sig åt.

Hjälp mig, hur ofta kan man ägna sig åt att springa långt och länge?

3 kommentarer:

 1. Fast.. det sliter ju på kroppen på olika sätt. Efter långpass är du ju trött på ett helt annat sätt än efter tex ett snabbdistanspass elelr intervallpass. På ett sätt kan det nog nästan slita mer att köra ett riktgit tufft snabbdistanspass än ett långpass, för på långpassen har du ju faktiskt möjlighet att få i dig energi under tiden och samtidigt ligger du ju en bra bit under mjölksyratröskeln. På trx intervallpass där du varit över tröskeln en del har du ju mkt större återhämtnignskrav.. så jag håller nog inte med helt (fast jag har inte läst artikeln, så jag vet ju inte exakt vad som står) även om det såklart beror på vilka distanser man siktar på.

  Men jag som just nu satsar på marathon skulle nog inte våga satsa på att endast köra lp var tredje vecka, det är ju liksom nyckelpasset..

  SvaraRadera
 2. tycker du ska våga lyssna på din egen kropp istället för att läsa råd som kanske inte alls passar dig. ;)

  SvaraRadera
 3. Andrea: Det var precis så jag tänkte. Så därför fattade jag inte vad artikelförfattaren menade. Fast sen tyckte han nog att mer vältränade löpare än jag kunde springa lp oftare. :)

  Sara: Haha, precis den kommentaren var vad jag var ute efter... :)

  SvaraRadera