Maratonbloggen-Petra funderar lite kring om män är vekare än kvinnor idag, detta apropå att hon tyckte att det mest var män som klagade på förutsättningarna och kanske till och med bröt den regniga och blåsiga Vätternrundan.
Själv funderar jag fortfarande över varför det är så få kvinnor som känner sig manade att delta i storslagna utmaningar som Ironman, Vasaloppet och marathonlopp. Som exempel kan vi ta Ironman Kalmar. I alla åldersklasser är männen i majoritet, och det handlar inte om enstaka fler män än kvinnor. I de största klasserna - 35-39 och 40-45 - är männen nära 300 medan kvinnorna är runt 40 stycken. Och samma mönster finns i till exempel Stockholm marathon.
Och jag tänker att kanske hänger de här båda sakerna ihop.
Min teori är att de män som anmäler sig till krävande utmaningar gör det oavsett om de egentligen är fysiskt rustade för det eller inte. De har nämligen sedan barnsben fått höra att de klarar vad tusan som helst, så vad är då ett litet sketet Vasalopp? Kvinnor däremot anmäler sig inte förrän de är säkra på att klara av den utmaning de ska ta sig an. Åtminstone ställer de sig inte på startlinjen förrän de har skaffat sig den fysiska kapacitet som krävs.
Och vad har vi då? Jo, en stor majoritet män som förstås består både av vältränade och rustade killar som kommer klara loppet galant nästan oavsett vad som händer, men också av snubbar som tror lite mer om sig själva än de kanske har täckning för.
Utöver det har vi en liten klick kvinnor som tränar järnet, och som vet att de kommer klara distansen, och de har kanske till och med inte helt och hållet koll på riktigt hur bra de är, så de går ofta ut ganska försiktigt för att sedan skrälla.
Resultatet? Jo, ett stort antal män som tar sig i mål med den äran, men också ett antal män som inte riktigt pallar. Som kanske skadar sig, eller får hjärtproblem. Eller går ut för hårt. Och ett litet gäng kvinnor som envist gnetar sig i mål, gärna på betydligt bättre tider än de först trodde.
Och missförstå mig inte. Jag tycker att det är fantastiskt att så många killar får med sig känslan av odödlighet från när de är små. Jag skulle önska att fler tjejer fick med sig den självkänslan in i vuxenlivet.
Men den där känslan av att det är fler män än kvinnor som bryter kan förstås ha lite mindre komplicerade förklaringar. Som till exempel att i relation till antalet män som deltar så blir det till antalet fler män som bryter, men i procent sett kanske det är samma siffra som för kvinnor.
Eller som någon kommenterar Petras inlägg - kanske är det bara så att männens gnäll och klagan hörs mest, därför verkar det som att männen är i majoritet när det gäller att bryta lopp...
Svaret på Petras fråga är: Kvinnor är vekare än män.
SvaraRaderaFrån Stockholm marathons hemsida. 21266 anmälda varav 5279 kvrinnor 15987 män. I mål 14676 varav 3339 kvinnor och 11337 män. Alltså: 63% av anmälda kvinnor klarade av att genomföra Sthlm marathon, 71% av männen.
Är det inte ett fantastiskt journalistiskt grepp att ställa en fråga som om det vore ett påstående, skapa två olika grupper, ställa dem emot varandra och lugnt sitta på åskådarbänk och låtsas som om man inte alls är med och undertrycker fördomar, myter och därigenom skapa osämja? Är det det löpning verkligen handlar om?
Ah, kul att se siffror svart på vitt. Nu råkade det ju vara Petras iakttagelse som hon relaterade till, men du har en poäng. Dock tycker jag inte att just det här fallet skapar osämja, det beror väl på hur man väljer att se det och hur man väljer att reagera på påståendet.
RaderaOch min fundering handlade mer om det faktum att fler män än kvinnor väljer att delta i de här stora, krävande loppen. I förlängningen tänker jag att det skulle kunna leda till att fler män än kvinnor bryter, men jag vet ju inte. Hur som helst tycker jag att det är ett intressant faktum att så få kvinnor väljer de stora utmaningarna, jag skulle önska att det var fler eftersom det är så fruktansvärt roligt och utvecklande!
Intressant, men om man nu ska titta på siffror kanske man också borde titta på hur många som gick i mål i förhållande till hur många som startade. Det var 15 968 som startade, men jag har inte lyckats klura ut hur många av dem som var kvinnor och hur många som var män. Någon som har de siffrorna?
Radera